T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MERSİN / TARSUS - Borsa İstanbul İlkokulu

Haberler

Nis

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda bizlere bu vatanı emanet eden başta ulu önder Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi rahmetle anıyor milletimizin egemenliğini çocuklarımızın bayramını kutluyoruz.

Mrt

TÜRKİYE AKIL VE ZEKA OYUNLARI KAPSAMINDA DÜZENLENEN AKIL OYUNLARI TURNUVASINDA İLÇE SEÇMELERİNDE OKULUMUZ 4-E SINIFINDAN MEHMET SALİH ŞENER KÜRE OYUNUNDA TARSUS BİRİNCİSİ,3-G SINIFINDAN SÜLEYMAN EFE ARSLAN PENTAGO OYUNUNDA TARSUS BİRİNCİSİ,4-E SINIFINDAN YUSUF EREN ŞEN QBİTZ OYUNUNDA TARSUS İKİNCİSİ,3-K SINIFINDAN ZEYNEP NEVA YALÇINKAYA EQUİLİBRİO OYUNUNDA TARSUS ÜÇÜNCÜSÜ,4-E SINIFINDAN ŞERİFE SEMRA YADIRĞA MANGALA OYUNUNDA TARSUS DÖRDÜNCÜSÜ OLMUŞTUR.ÖĞRENCİLERİMİZE VE ÖĞRETMENLERİMİZE TEŞEKKÜR EDİYORUZ.İL TURNUVALARINDA OKULUMUZU TEMSİL EDECEK ÖĞRENCİLERİMİZE BAŞARILAR DİLİYORUZ  

Mrt

Okulumuzda 2-G ve  2-H sınıfı öğrencileri; öğretmenlerimiz  Zeynep ŞİMŞEK, Fatma KAYABAŞI ve müdür yardımcımız Hakan ÖZKAN rehberliğinde ACTIVE LEARNING adlı eTwinning projesini yürütmeye başladı.Türkiye ve Sırbistan’dan bulunan proje ortakları ile çalışılan Active Learning projesi ile öğrencilerimizin web 2 araçlarını kullanarak dijital becerilerini geliştirmelerini sağlayacak etkinliklerle öğrencilerimizin ders kazanımlarını öğrenerek eğlenmeleri için internet tabanlı öğrenme uygulamalarını kullanarak sürece aktif olarak katılmaları planlanmaktadır.

Mrt

YAŞLILARA SAYGI HAFTASI
“18-24 Mart”

Doğum oranlarının düşmesi ve teknolojik gelişmelerin sağlık hizmetlerinde etkili kullanımı, bilinçli beslenme ve hareketli yaşam, ortalama yaşam beklentisinin uzamasına ve yaşlı nüfusun toplam nüfus içerisindeki payının artmasına olanak sağlamıştır. Yaşlı nüfus artış hızına paralel olarak yaşlılık ve yaşlı sağlığı konularında farkındalık yaratmak amacıyla “18–24 Mart Yaşlılara Saygı Haftası” olarak anılmakta ve bu tarihlerde etkinlikler yapılmaktadır.

İnsanoğlu her canlı gibi doğar, büyür, yaşlanır, ölür. Bebekliğinde ailesinin yakın ilgisine muhtaçtır. Çocukluk ve gençlik yaşlarında annesi, babası, devlet, sosyal çevre hayata hazırlanmasını sağlar. Yetişkin bir insan olunca bir işi, mesleği olur. Bir aile yuvası kurar, çocukları olur. Onları besler, büyütür, eğitir, hayata hazırlar. Bunları yapıncaya dek yıllar geçer, saçlarına aklar düşer, yaşlanır.

Yaşlı kişiler gençliklerindeki enerjiyi, gücü kendilerinde bulamazlar. Yaşlılık belirtileri görülünce çocuklar gibi yakın ilgiye ihtiyaç duyarlar. Bu ilgiyi bulan yaşlılar; sağlıklı, güleryüzlü, neşeli, sevecen, yaşama bağlı olurlar.

Yakınlarından, çevredekilerden sevgi, saygı, ilgi görmeyen yaşlılar yaşama küserler, neşelerini yitirirler, karamsar olurlar. Karamsarlık insanın içini kurt gibi kemirir, yaşama sevincini yok eder, ömrü kısaltır.

Yaşlıların; gençliklerini, ailelerine, yurdumuza sağladıkları yararları dikkate alarak yalnız bırakmamalı, onları mutsuz edecek söz ve davranışlardan kaçınmalıyız. Onların ak saçlarına, çizgilerle süslenmiş yüzlerine bakıp yarınımızı, yaşlılığımızı göz önüne getirmeliyiz. Bu kaçınılmaz sona, yaşlılığa hazırlıklı olmalıyız, yaşlılara saygıda kusur etmemeliyiz. Büyükbabalarımızın (dede) anneannelerimizin, babaannelerimizin (nine) umudu olan biz çocuklar ve gençler büyüklerimizi saymalıyız.

Mrt

SUYUN CANLILAR İÇİN ÖNEMİ

Su canlıların yaşaması için hayati öneme sahiptir.

En küçük canlı organizmadan, en büyük canlı varlığa kadar, bütün biyolojik hayatı ve bütün insan faaliyetlerini ayakta tutan sudur.

Hayatımızı idame ettirebilmemiz için en önemli besin kaynağımız olan su, dolaşım ve sindirim sistemlerinin çalışmasında temel unsur olduğu gibi, vücudumuzdan artık ve zehirli maddelerin atılmasında da mühim bir vazifeyi yerine getirir.

Su hayattır. İnsan organizmasının önemli bir kısmı sudan meydana gelir. Kan dolaşımının olabilmesi, vücudun zararlı maddelerini atabilmesi, iç zarlarının kurumadan görevini yapabilmesi için hep suya ihtiyaç vardır. Bunun için sağlıklı her insanın aşırı terleme ve ishal halleri dışında, günde en az 1.5 litre suya ihtiyacı bulunmaktadır.

Dünyamızın 3/4 'ünü Su kaplamaktadır. Vücudumuzun % 60'nı su teşkil etmektedir.

Dünyadaki suların ancak %2.5'i tatlı sudur.Bunun da %70'i buzullarda, toprakta, atmosferde, yeraltı sularında bulunur ve kullanılamaz durumdadır.

DÜNYADA SU YETERLİ DEĞİL!

Nüfusun hızla artması, buna karşılık su kaynaklarının sabit kalması sebebiyle su ihtiyacı her geçen gün artmaktadır.

Dünyada kişi başına su tüketimi yılda ortalama 800 m3 civarındadır. Dünya nüfusunun yaklaşık % 20'sine karşılık gelen 1,4 milyar insan yeterli içme suyundan mahrum olup, 2,3 milyar kişi sağlıklı suya hasrettir.

Buna ek olarak, 2050 yılında su sıkıntısı çeken ülkelerin sayısı 54'e, bu şartlarda yaşamak zorunda kalan insanların sayısı 3,76 milyara yükselecektir. Bu durum 2050 de 9,4 milyar olması beklenen dünya nüfusunun % 40'ının su sıkıntısı çekeceği anlamına gelecektir.

Yeryüzünde her yıl çoğunluğu çocuk olmak üzere 2 milyon insan uygunsuz su kullanımı ve kötü hijyenik şartlar neticesinde ortaya çıkan barsak enfeksiyonlarından hayatını kaybetmektedir.

Ayrıca kronik flor eksikliği ve benzeri pek çok durum da çok ciddi bir problem haline gelmektedir.

Hala Dünyamızın pek çok bölgesinde Hepatit A ve sıtma ciddi bir sağlık problemi olarak önemini korumaktadır.

Kullanılabilir su kalitesini artırmak ve sağlık şartlarının iyileştirilmesi ile bunları engellemek mümkün olacaktır.

Bir ülkenin su zengini sayılabilmesi için, kişi başına düşen yıllık su miktarı en az 8000 - 10.000 m3 arasında olmalıdır ve Türkiye su zengini bir ülke değildir. Türkiye'de kişi başına düşen yıllık su miktarı 1.430 m3'tür.

  • SUYUN TASARRUFLU KULLANILMASI İÇİN BİZLER BİREY OLARAK NELER YAPABİLİRİZ?

    Mutfak:

  • Evde harcanan suyun yüzde 10'u mutfakta kullanılır. Pişirme, temizleme, yıkama ve içme maksatlı su kullanımında birkaç noktaya dikkat ederek harcamanızı kısabilirsiniz.
  • Sebze ve meyvelerinizi akar suyun altında yıkamak yerine, bir kabın içinde yıkayın. Yıkama sularını daha sonra çiçeklerinizi sulamak için tekrar kullanın.
  • Ispanak, semizotu, pazı gibi yeşil yapraklı sebzeleri ayıkladıktan sonra ilk yıkama suyuna sirke koyarsanız daha kolay temizlenir.
  • Elde bulaşık yıkarken mümkün olan en az miktarda deterjan kullanın. Daha az deterjanı durulamak daha kolaydır. Deterjan yerine doğal yeşil sabun kullanırsanız balıklar ve diğer deniz canlıları daha da memnun olur.
  • Suyu boşa akıtmayın.
  • Sadece ihtiyacınız olduğu kadar su ısıtın. Böylece elektrik ve gaz masrafından da kısabilirsiniz.
  • Musluğun altına yıkadığınız tabakları üst üste koyduktan sonra durulamaya başlayın. Daha az suyla temizleyebilirsiniz.
  • Elde yıkadığınızda, bulaşık durulama suyunuzu biriktirip tuvaletlere dökmek için kullanabilirsiniz.
  • Bulaşık makinenizi tamamen dolduğunda çalıştırın.
  • Sebze haşlarken üstlerini kapatacak kadar su kullanın ve tencerenin kapağını kapalı tutun. Hem sebzeleriniz daha çabuk pişer, hem de enerji tasarrufu yapabilirsiniz.
  • Makarna ve sebze haşlama sularını dökmeyin, çorbalarınızda kullanabilirsiniz.
  • Donmuş yiyeceklerin buzu çözülsün diye akar suyun altına tutmayın. Kullanmadan bir gece önce buzdolabında çözülmeye bırakın. Daha sağlıklı bir yolu tercih etmiş olursunuz.
  • Sıcak su borularını yalıtkan malzemeyle kaplayın. Boruların ısınmasını beklerken musluğu açıp suyu ziyan etmemiş olursunuz.
  • Sıcak su tertibatınızda termostat ayarının çok yüksek olmamasına itina gösterin. Aşırı derecede ısınmış suyu soğuk suyla ılıtmaya çalışmak israftır
  • Banyo:

  • Evde en çok su banyoda harcanır. Günlük harcamamızın yüzde 40'ı banyodadır.
  • Banyoda su tasarrufunun en kolay yolu suyu tasarruflu kullanan duş başlığı ve sifon taktırmaktır. 6 dakika duş yaptığınızda, tasarruflu duş başlığıyla her banyoda 50 litreye kadar daha az su harcamış olursunuz.
  • Banyo suyunun ısınmasını beklerken suyu bir kovaya doldurun.
  • Yıkanacağınız zaman küveti doldurmayı değil, duş yapmayı tercih edin.
  • Küvette yıkanmak isterseniz sadece yarısını doldurun.
  • Küvetinizi, suyun sıcaklığını kontrol ederek doldurun. Sıcak suyu sonradan ılıtmak su ziyanına yol açar.
  • Banyo suyunuzun akıp gitmesine izin vermeyin. Bu suyu araba yıkamak veya tuvalete dökmek için kullanabilirsiniz.
  • Daha kısa süre duş yapın. Yıkanma sürenizi sabunlanma, yıkanma ve durulanma ile sınırlayın. Tuvaletinizi çöp kutusu gibi kullanarak elinize geçenleri atmayın. Gereksiz yere sifonu çekmeyin.
  • Dişlerinizi fırçalarken, yüzünüzü yıkarken suyu akar vaziyette bırakmayın. Bu şekilde günde 10 litreye kadar sudan tasarruf edebilirsiniz.
  • Tıraş bıçağınızı akar suyun altında değil, bir tas suyun içinde durulayın.
  • Musluklar:

  • Musluklarınız su damlatıyorsa mutlaka tamir ettirin. Damlayan musluklar günde 30-200 litre suyun ziyan olmasına sebep olur.
  • Damlayan musluklarınızın altına suyun birikebileceği kaplar koyun.

    Bahçe:

  • Bahçenizi, çiçeklerinizi sulamak için günün serin saatlerini seçin. Sabah ve akşam gün batımı daha iyi zamanlardır. Öğle sıcağında sularsanız, buharlaşma ile suyun büyük bölümünü kaybetmiş olursunuz. Çiçeklerinizi sularken kaldırımları değil, sadece çiçekleri sulayacağınız şekilde hareket edin.
  • Yaşadığınız yerin iklimine uygun, yerli bitkileri ekin. Yerli bitkiler daha az su ve daha az bakım ile büyüyebilir.
  • Kaldırım ve yerleri suyla yıkamak yerine çalı süpürgesiyle süpürün.
  • Kurak zamanlarda bahçenize veya balkonunuza kuşların su içip banyo yapabileceği kaplar koyabilirsiniz.

    Yağmur suyu:

  • Yağmur suyunu biriktirecek büyük su tankları büyük tasarruf sağlayabilir. Yağmur suyu özellikle bahçe sulamak ve araba yıkamak için kullanılabilir.
  • Bu tür bir su tankı için yeriniz yoksa yağmur veya kar yağdığında kovalara, leğenlere su biriktirebilirsiniz.

Mrt

21-26 MART ORMAN HAFTASINDA OKULUMUZ BAHÇESİNDE DEPREMDE HAYATINI KAYBEDEN VATANDAŞLARIMIZ ANISINA 3-D SINIFI ÖĞRENCİLERİ VE ÖĞRETMENİ İLE FİDAN DİKİMİ GERÇEKLEŞTİRDİK.

Mrt

Çanakkale Zaferi 18 Mart 1915'te kazanıldı. Mehmetçik, Çanakkale Boğazı'nı geçerek İstanbul'a gitme planı yapan itilaf güçlerine geçit vermedi. "Çanakkale Geçilmez" sözü hafızalara kazındı, geriye şanlı bir tarih kaldı.

Mrt

İSTİKLAL MARŞIMIZIN 102.YIL DÖNÜMÜNÜ OKULUMUZDA KUTLAYARAK MEHMET AKİF ERSOY'U ANDIK.

Ock

Okulumuzda STEM IN ACTION Projesi başlıyor 

Okulumuzda 2-H sınıfı öğretmenleri  Fatma KAYABAŞI rehberliğinde STEM IN ACTION adlı eTwinning projesini yürütmeye başladı.

STEM en action projesi, Romanya ve Türkiye'deki okullar ve okulumuzun uzun yıllardır zengin bir işbirliği içinde olduğu eğitim kurumu olan başka bir ülkedeki diğer okullarla ortaklaşa 6 aylık bir süre boyunca gerçekleşecektir. Projenin amacı, "ortak payda" Matematik olan bilim ve sanatın bütünleşik öğrenimine ilişkin yeni yaklaşımları desteklemek ve ortak okulların eğitim uygulamalarına dahil etmektir.

Ock

2021-2022 EĞİTİM ÖĞRETİM YILINDA OKULUMUZDA 17 ÖĞRETMENİMİZİN AKTİF KATILIMI İLE 15 PROJE YÜRÜTÜLMÜŞTÜR.


 

Ock

TÜRKİYE SATRANÇ FEDERASYONU TARAFINDAN 7-8 OCAK TARİHİNDE GERÇEKLEŞTİRİLEN KÜÇÜKLER TARSUS SATRANÇ İLÇE BİRİNCİLİĞİ'NDE OKULUMUZ 2-H SINIFINDAN KAAN EGE KAYA İLÇE BİRİNCİSİ OLMUŞTUR.OKULUMUZDA ÖĞRENCİMİZİN ÖDÜLÜNÜ ÖĞRETMENİ FATMA KAYABAŞI TAKDİM ETMİŞTİR.BAŞARILARININ DEVAMINI DİLİYORUZ.

Ock

1-C SINIFI ÖĞRENCİLERİMİZDEN OLAN MAHMUT EKREM YILDIZ.7-8 OCAK TARİHİNDE DÜZENLENEN SATRANÇ TURNUVASINDA 8 YAŞ GENEL KATEGORİSİNDE İLÇE  İKİNCİSİ  OLMUŞTUR.BAŞARISINDAN DOLAYI ÖDÜLÜNÜ OKUL MÜDÜR YARDIMCIMIZ HAKAN ÖZKAN TAKDİM ETMİŞTİR.ÖĞRENCİMİZİ VE ÖĞRETMENİNİ TEBRİK EDİYORUZ.BAŞARILARININ DEVAMINI DİLİYORUZ.

Ock

27 ARALIK TARSUS'UN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞU

Ara

Tarsus Kaymakanlığı öncülüğünde Milli Eğitim Müdürlüğü katkılarıyla koordinatörlüğünü okulumuz öğretmenlerinden Hediye ABAOĞLU, Ayşe Serap SULUHAN, Semiha BAZ ve  Selver DİNCER' in yaptığı ''Gelecek Susuz Gelmeyecek''yerel projemiz başarlı bir şekilde sonuçlandı.

    1 Ocak 2022 tarihinde başlayıp 30 Haziran 2022 tarihinde sonuçlanan projemize katılan 13 Tarsus Devlet Kurumu  ile 30 okul ile yapılan su tasarrufu çalışmaları sonuçları kayda değerdi.Projemiz  süresince 12.503,74 metreküp tasarruf yaparak su tüketim bilincinin ne kadar önemli olduğunu kanıtladık. Doğanın suyunu korumaya yardımcı olduk. Projemiz bitsede hayatın kaynağı suyu bilinçli kullanmaya devam edeceğiz 

    10 Aralık İnsan Hakları Günü etkinlikleri çerçevesinde projemiz ''İnsana En Saygılı Proje ''dalında ödüle layık görülmüştür. Kutlama programına katılan Hediye ABAOĞLU , Ayşe Serap SULUHAN, Semiha BAZ, Selver DİNÇER  öğretmenlerimiz Tarsus Kaymakamı Kadir SERTELOTCU ve Milli Eğitim Müdürümüz Mehmet METİN Beyefendi 'den ödüllerini aldılar . Proje ekibi öğretmenlerimizi tebrik eder başarılarının devamı dileriz.

  GELECEK SUSUZ GELMEYECEK

Ara

ÖĞRENCİMİZ NEHİR ÖZ TÜRKİYE MİNİKLER KATEGORİSİNDE GELENEKSEL OLARAK GAZİANTEP'TE DÜZENLENEN OKÇULUK YARIŞMASINDA TÜRKİYE İKİNCİSİ OLMUŞTUR.ÖĞRENCİMİZİ TEBRİK EDİYORUZ.